dijous, 2 d’agost del 2012

Com fer els experiments a ca vostra?


Avui el taller d'experimts tractava d'oxigen, aire i pressions. Els primers dies que vam xerrar d'aquest  tema se'ls feia un poc difícil. Els explicava que per exemple, dins els pots que empram, sempre hi ha cosa a dins, encara que ells no vegin res: hi ha aire. 
D'això tractava aquest experiment.


Vam escaufar aigua dins un fogonet, cosa que no ajudava molt a passar la calor, i la vam posar dins un recipient. Vam buidar-lo, de manera que l'aire del pot s'havia escalfat. Ràpidament vam posar-hi un globus damunt, tapant el forat, i vam posar el recipient dins aigua freda, refrescant-lo un poc amb l'ajuda dels alumnes, com podeu veure a la foto. (El pot no era l'únic que necessitava refrescar-se... na Paula estava tan vermella i passava tanta calor, que més d'una vegada va posar el cap davall l'aixeta!)
Vam poder veure que l'aire que anteriorment s'havia dilatat (és a dir, s'havia fet gros per la calor transmesa) en refrescar-lo es va contreure (és a dir, va encongir-se) i va "estirar" el globus, perquè com els explic moltes vegades, el recipient no pot quedar buit, i la diferència d'espai que ocupava l'aire calent i el fred (l'aire calent n'ocupa més), és ocupat per part del globus. 
És màgia? Noooo. És ciència!
Després una pregunta ens va dur a rallar de l´univers. A la Terra no existeix res buit?. 
A la Terra no, però a l´univers sí. 




Mirau ses cares d´aquests fillets quan escolten i digau si no hi ha ganes d´aprendre. 
Shakespeare deia: La hierba siempre crece de noche. 
Aquí podem dir: L´educació succeeix en silenci. 
No hi ha renou, no hi ha crits, però alguna cosa els succeeix. 
Si tu vas a classe i no et passa res és que no has après. 
I amb l'esplai hem aconseguit cosa molt difícil i a la vegada fàcil per qui s'esforça i hi posa interés: ensenyar veient els fillets somriure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada